Modificari anormale ale fontanelei anterioare


bebelus, fontanela
Modificari anormale ale fontanelei anterioare

Fontanela este o zona sensibila a capului bebelusului care sperie multe mamici.

  



 Fontanela anterioara este o zona a craniului bebelusului, ce este situata intre osul frontal si oasele paritale, popular cunoscuta sub denumirea de fontanela mare.

 Fontanela anterioara reprezinta zona de crestere a capului iar, sub ea, meningele este acoperit doar de aponevroza epicraniana si tegument.


  Aceasta fontanela se inchide aproape de varsta de 1 an si 5 luni, bineinteles cu variatii acceptate de la bebelus la bebelus.

  O fontanela mai mica in dimensiune pentru varsta pe care o prezinta bebelusul poate indica o administrare peste necesar de vitamina D si calciu sau, in cazurile mai grave microcefalie sau hipertiroidie.

  O fontanela anterioara mai mare decat ar trebui sa fie in raport cu varsta bebelusului se observa in cazuri de rahitism florid, in trisomii precum trisomia 13, 18 sau 21, in malnutritie sau in hipotiroidie, fiind stiut faptul ca tiroida influenteaza cantitatea de calciu care este absorbit la un moment dat de catre organism.

  Daca la palpare fontanela este deprimata, adica putin adancita poate indica o deshidratare puternica a bebelusului dar, si in hipotensiune. In unele cazuri aceasta adancitura se osifica  ramanand pentru totdeauna.

  In schimb, fontanela anterioara bombata indica, o hipertensiune craniana. Totusi, de cele mai multe ori, bombarea fontanelei apare atunci cand bebelusul plange, tipa, tuseste sau vomita, fara a avea o cauza ascunsa, fiind un fenomen normal.

  Nu cred ca exista bebelus care sa nu fi cazut macar o data din pat si sa se loveasca la cap... La un adult, o astfel de situatie i-ar creea un ditamai cucuiul in cel mai bun caz sau chiar o fractura craniana dar la bebelusi, aceasta situatie dificila este preintampinata de mama natura prin aceste fontanele. In urma impactului, oasele capului se misca pe aceste fontanele miminalizand impactul.

  Totusi, asta nu inseamna ca nu trebuie sa acordam o mimina atentie capusorului sa atenuam eventualul cucui si sa urmarim starea bebelusului. In caz ca acesta devine letargic, mai putin activ decat de obicei, somnoros, este bine sa fie consultat de un doctor.

  Si celebra lingura tinuta sub jetul de apa rece si aplicata apoi pe cucui face parte din viata cotidiana a unei mamici...

  





 

Comentarii