Cum depistam clonusul la bebelusi

Cum-depistam-clonusul-la-bebelusi
Cum depistam clonusul la bebelusi


   Clonusul reprezinta o succesiune de contractii ritmice a unui muschi sau a unor grupe de muschi.  




 Aceste contractii ritmice se datoreaza unei tensiuni partiale ce se mentin pentru un timp mai indelungat pe acesti muschi.


  Clonusul este un simptom normal la bebelusul nou-nascut, pana la varsta de 2 luni datorita unei maturizari insuficiente a caii piramidale, o mielinizare insuficienta a nervului.
  
  Clonusul, in general, prezinta o ruptura a impulsului nervos dintre sistemul nervos central si muschiul afectat.

  Simptomul principal al clonusului este spasmul involuntar al unui muschi.

  Daca acesta apare la o varsta mai mare de 2 luni, atunci el se poate datora mai multor afectiuni ale sistemului nervos precum: unele leziuni ce apar in cadrul paraliziilor cerebrale, la copiii care sufera de hidrocefalie, in caz de hematom subdural cronic, in caz de fenilcetonurie sau a unor tumori cerebrale, scleroza multipla, meningita.

  Cum observam clonusul muscular


  Clonusul muscular poate fi observat prin doua manevre usor de executat:

  Clonusul piciorului:

-se culca bebelusul pe spate si i se impinge usor (dar dintr-o miscare rapida) varful degetelor inspre corp astfel, apar cateva miscari ale piciorului datorita contractii ale muschiului solear (de sub pulpa piciorului).

  Clonusul rotulian

  Tinand piciorul bebelusului intins, se misca in sus si in jos genunchiul din rotula. Astfel va aparea o contractie a muschiului cvadriceps, de deasupra rotulei.

  Clonusul apare si daca se flexeaza mana din incheietura in sus si in jos.

  Daca se gadila talpa bebelusului, in caz de clonus, bebelusul va departa degetetele. Reactia normala in aceasta situatie este de a strange degetele de la picioare.

  Aparitia clonusului demostreaza ca pacientul sufera de spasme musculare ce necesita consult de specialitate pentru a se determina cauzele aparitiei acestuia.

  

Comentarii