Surse naturale de estrogen

Surse-naturale-de-estrogen
Surse naturale de estrogen

   Estrogenul este principalul hormon cu efecte asupra afectiunilor ce apar in perioada de menopauza. 



  Administrat regulat, acesta ajuta in tratarea osteoporozei si a afectiunilor cardiace. 

   Hormonii sunt substante biochimice secretate de anumite glande hormonale.

  Ei au influente puternice asupra raspunsului imunitar al organismului, asupra sistemului nervos central sau a sistemului osos al organismului. 

  Acestia au efecte mai puternice asupra femeilor, decat a barbatilor, fiind demonstrat ca datorita acestor influente mai puternice, femeile au o imunitate mai crescuta decat a barbatilor. Astfel, femeile sunt mai rezistente decat barbatii la anumite infectii si traiesc mai mult.  Dar, tocmai aceste puternice influente hormonale asupra femeii le fac pe acestea mai susceptibile la boli autoimune.


  Studii demonstreaza ca administrarea de estrogen ajuta si in tratarea problemelor de memorie, in Alzheimer si in preventia afectiunilor dentare.

  Desi este demonstrata eficacitatea sa in tratarea acestor afectiuni, totusi, cele mai multe femei evita administrarea pe termen lung a acestuia deoarece, in aceste situatii sunt administrate suplimente ce contin estrogen sintetic.

    
  Tendinta este de a se administra suplimente din surse naturale si astfel apare problema surselor naturale de estrogen sau a acelor suplimente care ajuta organismul sa produca natural acest hormon.

  Industria farmaceutica ce ofera suplimente naturiste, folosesc astfel fitoestrogenul  precum ipriflavonul,din plante. Acesta, este demonstrat ca are efecte benefice in prevenirea osteoporozei si a altor afectiuni ce apar la menopauza si nu numai.

  Prin asemanarea structurii chimice cu estrogenul secretat de organism, estrogenul este din ce in ce mai folosit in tratarea acestor afectiuni.


  Surse naturale de estrogen


  Principalele plante ce contin fitoestrogeni sunt black cohosh, cunoscuta sub demunirea de cimicifuga racemosa sau actaea racemosa ( iedera), evening primrose sau primula, lemnul dulce si soia.


  
  Black cohosh (iedera, Cimicifuga racemosa)

-amelioreaza sau chiar trateaza simptomele ce apar in menopauza si cele din premenopauza, reusind sa opreasca sau sa intarzie intrarea in menopauza,

-normalizeaza menstruatia,

-previne si trateaza chisturile ovariene si efectele secundare ale acestora precum durerile premenstruale, acneea, menstruatia neregulata, hirsuitismul,

-elimina bufeurile,

-normalizeaza libidoul, tratand frigiditatea,

  Atentie, nu se administreaza daca in timpul sarcinii deoarece poate induce travaliul.


  Evening primrose

-indeparteaza simptomele ce apar in menopauza si este de ajutor in mentinerea sanatatii pielii si parului datorita fitoestrogenilor,

-trateaza migrenele,

-are actiune importanta in tratarea unor boli ale inimii, in tratarea ADHD,

-ajuta in caz de obezitate,

-in caz de chisti mamari,

-in tratarea durerilor articulatiilor ce apar in artita reumatoida.


  Lemnul dulce

-este poate cea mai cunoscuta sursa de estrogen,

-este folosita in tratarea osteoporozei, favorizand asimilarea calciului

-trateaza simptomatologia menopauzei precum bufeurile, transpiratia abundenta sau starile de iritabilitate,

-se foloseste in tratamentul reumatismului,

-in tratarea simptomelor ce apar in chisturile ovariene precum hirsuitismul,

-se administreaza in tratarea reactiilor alergice,

-in caz de infertilitate si frigiditate,

-in cosmetica, lemnul dulce se foloseste in tratarea matretii si a iritatiilor scalpului,

-in tratarea bronsitei acute sau cronice si a tusei iritative, spastice, uscate.



    Soia

  In urma unor studii s-a demonstrat ca doar 10 % din femeile asiatice sufera de simptomele neplacute ale menopauzei datorita consumului regulat de soia. Aceasta contine cantitati mari de fitoestrogeni, in special isoflavone.

 In cazul afectiunilor cardiace, consumul de fitoestrogeni previne aparitia acestora prin cantitatea de fitoestrogeni si alte substante continute de soia, ce scad cantitatea de colesterol din sange.



  Alte surse de estrogen

  Feniculul are efecte estrogene, fiind utilizat in dereglarile asociate cu premenopauza si in timpul lactatiei, crescand cantitatea de lapte.

  Hameiul, prin compozita sa fitoestrogenica este administrat in cazuri de oboseala cronica, astenie, extenuare sexuala (frigiditate), insomnii, stari de nervozitate.

  Salvia ajuta in caz de bufeuri si  elimina durerile menstruale, stimuleaza aparitia menstruatiei, amelioreaza starile de iritabilitate si oboseala aparute pe fondul dereglarilor hormonale.


  Controversa aparuta pe seama consumului regulat de estrogeni, care ar creste riscul de aparitie a cancerului mamar este contracarata de studii care demonstreaza ca femeile asiatice, ce consuma zilnic alimente bogate in fitoestrogeni precum soia, au incidenta cea mai scazuta in dezvoltarea cancerului mamar.




Comentarii