Tratamente naturiste impotriva stresului

 
Varza , leguma care alunga stresul
Natura ofera un ajutor important in lupta organismului cu efectele stresului. Plantele medicinale, legumele si fructele ne pot ajuta sa reechilibram organismul afectat de efectele stresului si sa intarim principalele organe afectate de acesta.








  Asa cum am aratat intr-o postare anterioara, principalele organe afectate de stres sunt creierul, inima, ficatul, plamanii si sistemul hormonal (glanda hipofiza si suprarenalele in principal).



  Alimente care alunga stresul

-telina ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale provocate de un nivel crescut de stres. Substante care se regasesc in telina scad concentratia de hormoni ai stresului din organism. Contine niacinide - substante care linistesc. Se poate folosi consumata ca atare, in salate sau in ceaiuri.

-semintele de floarea soarelui contin cantitati mari de potasiu si B-uri, in special acidul pantotenic care ajuta organismul in producerea energiei, in revigorarea acestuia si reduce stresul. Trebuiesc consumate crude pentru un efect maxim.

-orezul brun contine substante care declanseaza eliberarea de catre organism a unor substante care dau o senzatie de bine ca serotonina si norepinefrina.

-algele au efect energizant asupra ficatului, un organism care este grav afectat de catre stres si care, pentru a reduce efectele stresului trebuie mentinut intr-o stare excelenta de functionare. Acestea ajuta la eliminarea toxinelor si contin substante care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos.

-varza contine vitamine antioxidante care alunga stresul: vit. A, C, E, dar si Seleniu. Ajuta la transformarea triptofanului in serotonina.

-migdalele sunt bogate in magneziu, un mineral foarte important in mentinerea sanatatii suprarenalelor, glandele care sunt responsabile de nivelul de stres al organismului.

-fructele de padure, zmeura, capsunele contin cantitati mari de vitamina C si Magneziu.

-semintele de susan contin Zinc, un mineral important in producerea de serotonina.

-castravetii au un efect calmant asupra ficatului si ajuta la echilibrarea hormonala.

-sparanghelul ajuta, la fel ca si castravetii, la mentinerea sanatatii ficatului.

-usturoiul contine alicina, o substanta cu prprietati antivirale si antifungice cu efecte de scadere a colesterolului si a tensiunii arteriale si de crestere a bunei dispozitii.

-avocado contine o cantitate mare de fier care ajuta in caz de anemie, o cauza importanta in declansarea stresului si a oboselii.


 Plante medicinale care ajuta la eliminarea stresului

-musetelul cu efect de relaxare, in caz de insomnii, cu rol antianxiolitic, contine minerale esentiale sanatatii sistemului nervos precum calciu, fosfor, zinc, siliciu si vitamine ca: B1 si C.

-lemnul-dulce este cea mai eficienta planta in mentinerea sanatatii glandelor suprarenale care regleaza nivelul hormonilor de stres din organism, regland cantitatea de cortizol. Mai este denumita si cortizolul natural, astfel ajutand la relaxare si la refacerea acestor glande deosebit de importante pentru echilibrul hormonal al organismului.

-ginsengul siberian imbunatateste activitatea glandelor suprarenale si ajuta la echilibrarea secretiilor hormonale. Atentie, nu trebuie folosit in exces de catre persoanele hipertensive.

-rhodiola ajuta la ameliorarea simptomelor produse de stres precum oboseala, anxietatea medie. Nu trebuie consumata de persoane cu o varsta mai mica de 18 ani, gravide, femei care alapteaza sau care sufera de afectiuni ale ficatului sau rinichilor.

-unghia-gaii sustine sistemul imunitar si capacitatea de adaptare a organismului la conditii de stres.

-roinita  sau melisa are efecte sedative, de echilibrare psiho-emotionala, echilibreaza activitatea tiroidei si altor glande hormonale, ajuta la obtinerea unui somn linistit, odihnitor. Este de ajutor in caz de stres, anxietate, nervozitate, tulburari de somn.

-valeriana este de un real ajutor in caz de insomnii si stari de agitatie, nervozitate.

-hameiul are si el un rol important in relaxarea organismului.




  Vitamine si minerale de ajutor in combaterea stresului

-complexul de vitamine B precum B2, B1 care redau increderea, calitatea somnului, apetitul normal, B6 care ajuta in reglarea nivelului de serotonina, un neurotransmitator ce ajuta in reglarea starilor afective. B9 sau acidul folic ajuta impotriva anxietatii si stresului,

-vitamina C care ajuta la reglarea sistemului imunitar si a raspunsului organismului la conditii de stres.

-magneziul ajuta la producerea de energie si ajuta la imbunatatirea transmiterii influxului nervos.

  Oboseala resimtita de majoritatea persoanelor afectate de stres poate fi ameliorata cu urmatoarele vitamine si minerale:

-vit. A, vit. B12, vit. C,
-fier, magneziu si potasiu.


  Ceaiuri care sunt de ajutor in eliminarea stresului


-ceai pentru ficat obosit, cate o lingurita din urmatoarele plante:  turtita mare, lemn-dulce, rozmarin, anghinare, papadie

- pentru anemie, slabiciune, depresie: coacaz negru, hamei, stevie, telina, levantica, urzica, rozmarin, cate o lingurita din fiecare; se face ceai care se consuma de 2 ori pe zi.

  Pentru stari de oboseala, depresie:
- se ia un ou intreg, bine spalat, se toarna peste el zeama de la 2 lamai soi se lasa la macerat timp de o noapte. A doua zi se scoate oul si se bea zeama rezultata in mai multe reprize pe parcursul zilei.

  Asadar, alimentatia diversa si proaspata, precum si plantele medicinale si vitaminele alaturi de minerale ne pot ajuta in lupta impotriva stresului.

















Comentarii