Lipsa poftei de mancare la copii

        Lipsa de pofta de mancare a copiilor nostri ne pun in situatia de a gasi noi si noi metode de ai face face sa manance si de a adauga la meniul lor restrans noi alimente, fructe si legume.

    La sugari, principalele cauze care duc la refuzul laptelui matern si a alimentatiei diversificate pot fi:


-alimentatia mamei care alapteaza. Unele alimente pot schimba gustul laptelui (usturoi),

-mama care alapteaza are febra si atunci chiar daca bebelusul nu refuza sanul, alaptarea trebuie intrerupta pana la trecerea ei.

-probleme fizice ale sanului, iar copilul nu poate, efectiv sa il apuce,

-probleme fizice, buco-faringiene ale copilului,

-copilul poate fi racit, are nasul infundat si nu poate respira sau are febra,

-nu se respecta orele de masa,

-are colici sau ii apar dintisorii,

-poate refuza un aliment nou pentru ca nu-l cunoaste sau nu ii placea textura lui (tare, sfaramicios).

    In cazul copiilor mai mari, apar alte cauze care favorizeaza lipsa poftei de mancare sau anorexia.

    Principalele cauze ale anorexiei la copii provin, in mare parte, din anumite greseli de alimentatie facute chiar de noi, parintii.

    Fortarea copilului sa manance tot ce este in farfurie este printre principalele cauze ale lipsei de pofta de mancare la copii. Trebuie sa ne amintim ca si noi avem zile in care mancam mai bine si alte zile in care nu prea avem chef de mancare. Acelasi lucru se poate intampla si la copii nostri. Asta nu inseamna ca trebuie sa acceptam aceasta situatie in fiecare zi.

    Fortarea copilului de a manca un aliment care nu-i place are ca rezultat refuzul acestuia mai vehement si in alte zile. De preferat este sa incercam sa il dam si in alta zi sau alaturi de alimente care ii plac.

    Tensiunea de la masa, atunci cand copilul percepe neintelegeri intre parinti sau faptul ca va fi certat ca nu mananca destul de repede sau frumos sau mult este un factor important in declasarea refuzului mancarii.

    Mesele neregulate pot duce la fortarea copilului sa manance. Copilul si, respectiv organismul lui se obisnuiesc cu o anumita rutina si senzatia de foame apare automat aproximativ la aceeasi ora.

    Micile gustari sau dulciuri dintre mese strica si ele pofta de mancare a micutilor nostri. Oferiti ceva dulce ca desert, dupa masa. Chiar si alintarea copilului poate fi o cauza de refuz a mancarii. El stie ca poate primi ce vrea el si nu altceva.

    Exista si anumiti factori ce tin de sanatatea copilului. Printre acestia regasim, ca principal factor, parazitii sau viermii intestinali. Un simptom al infestarii cu viermi este tocmai aceasta lipsa de pofta de mancare insotita de dureri de cap si de burta, uneori diaree, stari de nervozitate, scadere in greutate.

   Alte boli care pot provoca lipsa poftei de mancare la copii pot fi: anemia, constipatia (pe copil il doare burtica si atunci refuza alta mancare), refluxul esofagian care da arsuri si face copilul sa refuze sa manance, starile febrile, racelile, laringitele, amigdalitele care fac sa il doara pe copil gatul cand inghite.

   Tratamentele presupun stabilirea unor reguli la masa, ore fixe de masa, prezentarea cat mai atragatoare a mancarii, oferirea altor alimente noi cu rabdare pe parcursul mai multor zile, invatarea celor mici sa manance singuri, sa-i felicitam cand se comporta cum trebuie la masa, iesiri afara la joaca.

   Dintre alimentele care ajuta la restabilirea poftei de mancare amintim:

-sucul de varza proaspata, dar si cea murata, seminte de dovleac crude, 
usturoi, suc de morcovi (dimineata pe stomacul gol) in caz de viermi intestinali,

-fructe si legume precum ciresele, perele, lamaile, strugurii, coacazele, telina, afinele,

-dintre produsele apicole amintim propolisul ca dezinfectant, care restabileste flora microbiana si care are efect antiparazitar, dar si polenul care ajuta in caz de anemie, 

-alte tratamente impotriva viermilor intestinali se gasesc la magazinele naturiste si sunt pe baza de pelin (ajuta ficatul, creste pofta de mancare), macese, vetrice, cimbru, miere.

    Uleiurile esentiale ajuta prin efectul lor de calmare si antidepresie: musetel, lavanda, salcie, bergamote (efect puternic privind reglarea poftei de mancare).

    Pentru a creste pofta de mancare putem sa apelam si la vitamine si minerale, atat sub forma medicamentoasa, cat si prin aport alimentar.

    Lipsa vitaminei A poate provoca o scadere a poftei de mancare dar si o pierdere in greutate. In alimente o gasim in oua, ficat de vita, morcovi, rosii, spanac, mango, caise.

    Alte vitamine a carei lipsa poate provoca lipsa poftei de mancare sunt:

-vitamina B6, care se gaseste in drojdia de bere, cereale integrale, lapte, oua, peste,


-vitamina B8 care are ca surse carnea, legumele si fructele proaspete, nucile si drojdia de bere,

-vitamina B9 sau acidul folic care ajuta impotriva anemiei si se regaseste numai in fructe si legume proaspete deoarece isi pierde calitatile cand este pregatita termic,

-vitamina B12 din surse de origine animala si fructe de mare,

-vitamina E atunci cand lipsa poftei de mancare apare pe fondul unei anemii si care se gaseste in acizi grasi nesaturati ca alune, migdale, fistic, seminte de floarea-soarelui sau dovleac, spanac, rosii,

-Cupru care ajuta la absorbtia fierului si se gaseste in crustacee, legume verzi, nuci, seminte, cacao.

-Fier hemic, care este absorbit mai usor de catre organism si care se gaseste in surse de origine animala,

-Magneziu extras din nuci, migdale, banane, citrice, ape minerale

-Zinc din proteine animale si drojdie de bere.  

Comentarii