Splina sanatoasa intareste imunitatea organismului

splina-imunitate
Splina sanatoasa intareste imunitatea organismului

      

  Noua moda este ca toata lumea sa isi creasca imunitatea prin diverse metode dar, este sanatos?





Intarirea imunitatii trebuie facuta pe mai multe fronturi. Toata lumea ia suplimente pe baza de plante medicinale si vitamine care cresc imunitatea.


 De fapt, cresterea imunitatii se refera la insanatosirea, curatarea organelor care indeplinesc in mod special functia de aparare a organismului fata de factorii externi si interni nocivi. 

   

  Printre aceste organe care au aceasta functie de aparare amintim ficatul cu vezica biliara, pe care le-am prezentat intr-o postare anterioara, dar si rinichii si aparatul digestiv si cel respirator. Un alt organ important in lupta organismului impotriva factorilor negativi este si splina.

  Splina este un organ limfatic care este pozitionat in partea stanga, superioara a cavitatii abdominale.


 Functiile splinei

-distrugerea globulelor rosii imbatranite,

-producerea de limfocite (acestea au rolul de a combate unele infectii, ucid virusuri si bacterii care intra in corp- tuberculoza, sifilis, tuse convulsiva),

-tot pentru apararea organismului, splina fabrica si anticorpi,


-depoziteaza sangele (rezervor de sange),

-recicleaza si transforma globulele rosii imbatranite in fier (o lipsa acuta de fier poate arata si o activitate ineficienta a splinei).



     Simptomele unei activitati anormale a splinei


-balonari si gaze,

-scaun apos pentru o perioada, mai mare de timp,

-urme de dinti pe partea laterala a limbii,

-dureri in partea stanga la o palma sub coaste,

-senzatie de splina marita.


    Cele mai cunoscute boli ale splinei


-splenomegalia: marirea splinei din cauza unor boli ale sangelui precum anemia, tuberculoza, sifilisul, poludismul, ciroza hepatica.

-hipersplenismul: o exagerare a functiilor normale ale splinei. Se distrug celulele rosii intr-o masura mai mare fara ca toate cele distruse sa fie si imbatranite.




       Tratarea splinei bolnave


-alimente care contin multa clorofila precum algele, spanacul, urzicile, salata verde, in general legumele verzi, care cresc capacitatea splinei de a apara organismul,

-caldura aplicata direct peste locul unde se gaseste splina sub forma de prosoape cat mai calde,

-consumarea de ceaiuri calde, caldura avand un efect benefic asupra activitatii splinei,

-ierburi si condimente ca: usturoiul, piperul negru, ghimbirul (care incalzeste si el splina), ginsengul, scortisoara, hreanul,

-alte alimente care ajuta splina: dovleacul, fasolea, sfecla rosie, morcovii, patrunjelul, telina, carnea de pui si peste.