Cauzele si simptomele imbolnavirii ficatului

    
Cauzele si simptomele imbolnavirii ficatului
     

     Greata, dureri in partea dreapta sau oboseala..... va sunt cunoscute?  Daca aveti aceste simptome este posibil ca ficatul vostru sa va avertizeze ca are nevoie de ajutor.


    Ficatul este o glanda anexa a tubului digestiv, care se gaseste in partea dreapta sub coaste si care indeplineste functii complexe si importante in organism. Imbolnavirea lui atrage tulburari in toate functiile organismului.






        Functiile ficatului

-secreta bila pe care o varsa in colecist, care la randul lui o varsa in stomac in momentul digestiei,

-participa la metabolismul protidelor, glucidelor, lipidelor, vitaminelor, hormonilor, etc.

-sintetizeaza  glicogenul printr-un proces denumit glicogeneza si il depoziteaza. Cand este nevoie, acesta il transforma in glucoza (in caz de ficat bolnav se observa o scadere a nivelului de glicogen),   

-neutralizeaza majoritatea toxinelor, atat cele endogene, precum ureea sau acetona dar si pe cele exogene, avand rol de detoxifiere a organismului si implicit de curatare a sangelui,

-colecteaza si depoziteaza vitamine ca: vitamina A, B, D, E, K . Atentie, acestea trebuie sa provina din surse naturale si nu din surse sintetice precum suplimentele de multivitamine care, in principiu sunt chimicale.

-actioneaza ca un filtru neutralizand toxinele bacteriene.

        Cauzele imbolnavirii ficatului


-exces de alimente grase,

-exces de zahar, cafea, ciocolata, produse de patiserie, creme, frisca, produse lactate grase,

-exces de alcool pe care ficatul il transforma in acetaldehida care este un compus toxic din familia formolului pentru imbalsamat,

-anumiti paraziti care se opresc in ficat si in caile biliare iar ouale lor produc litiaze biliare,

-predispozitie genetica,

-malformatii de colecist: ingustarea canalului care transporta bila ajungandu-se la neevacuarea acesteia si formarea de pietre sau la inflamarea colecistului,

-anticonceptionalele care pe langa faptul ca aduc un aport important de produse chimice in corp cresc si cantitatea de bila si reduce golirea bilei.




          Simptomele ficatului bolnav

-greata, varsaturi,

-dureri in partea dreapta sub coaste, care pot radia in spate spre umarul drept,

-senzatia de ficat marit,

-balonare, constipatie,

-ten si ochi cu nuante galbui,

-oboseala, somnolenta, dureri de cap,

-unghii exfoliate, fragile, care se rup usor< acestea reflecta starea de sanatate a ficatului,

-varicele pot fi si ele un simptom al ficatului dezechilibrat,

-materii fecale care plutesc, sub forma de bobite sau de culoare galbena'

-hemoroizi.

        Regim alimentar in caz de ficat bolnav

  1. De evitat:
-carnea de porc sau carnea amestec tocata,
-mezeluri
-maioneza, oua, prajituri cu creme, smantana, unt, frisca,
-cafea in cantitati mari,
-alune, nuci,
-consum excesiv de proteine care poate duce si la ingrasare (ficatul transforma proteinele in exces in glucoza si toxine),
-chiar si carnea rosie este greu de digerat suprasolicitand ficatul si duce la asa-zisa bila lenesa,
-prajeli,
-icre, sardele,
-floricele de porumb,
-alimente reci care pot provoca colici biliare.



   2. Se recomanda:


-sa se consume cat mai multe alimente neprocesate, in stare naturala, fierte sau inabusite,

-supa de zarzavat sau pui sau curcan, mai putin carnea de vita si deloc porc,

-friptura la gratar si nu prajita,

-apa minerala este de departe cel mai bun detoxifiant, sucuri proaspete de fructe,

-legume crucifere precum broccoli, varza de Bruxelles, conopida,

-legume care contin mult sulf care ajuta ficatul: varza alba, gulie precum si nuci si seminte de in, floarea soarelui, dovleac care si ele contin mult sulf,

-fibre alimentare precum cerealele, painea integrala,

-fructe si legume care contin vitamina C: macese, afine, lamaia, 

-fructe si legume antioxidante: catina, afinele, murele, ardeii rosii, drojdia de bere, rosiile,

-alte alimente care se pot consuma pentru refacerea ficatului: fasolea alba, mazare, soia,sparanghel, busuioc, foi de  dafin, piper, telina, ghimbir, ceapa, sfecla rosie, ridiche neagra, salata, alge, miere, polen, lecitina, aloe vera,

-ceaiuri si tincturi,