Anemia la copii, tratament naturist

           
     Copii palizi, fara pofta de mancare, care se enerveaza usor...Va suna cunoscut? Raspunsul poate fi anemia



           




        Anemiile carentiale sunt cele mai intalnite. Dupa substanta care este in cantitate mai mica decat cea normala se cunosc 3 forme:
  1. Anemia cu deficit de fier
  2. Anemia cu deficit de acid folic ( vitamina B9)
  3. Anemia cu deficit de vitamina B12




        Anemia feripriva are ca si cauze principale:

-un depozit scazut de fier la nastere,

-lipsa cantitatii necesare de fier la mama in timpul sarcinii si in timpul alaptarii,
 
-alimentatia sugarului bazata pe lapte de vaca care are un continut scazut de fier, 

-diversificarea tardiva,

-sindrom de malabsorbtie intestinala, 

-infectii repetate,

-ca si copil mai mare, o alimentatie dezechilibrata poate duce la o cantitate prea mica de fier.


         Simptomele principale in cazul anemiei feriprive 

-paloarea pielii,

-paloarea gingiilor si a interiorului pleoapei,

-lipsa de energie,

-oboseala accentuata,

-respiratie intretaiata, greoaie,

-dificultati de concentrare si lipsa de atentie,

-accelerarea batailor inimii (puls marit),

-ameteli,

-insomnie,

-iritabilitate.



      Anemia prin deficit de acid folic

    Aceasta afectiune este mai rara la sugari dar poate aparea in caz de nastere prematura sau daca mama a avut pe perioada sarcinii lipsa de fier sau acid folic.

   La copilul mai mare lipsa acidului folic sau a vitaminei B9 poate aparea pe fondul unei dificultati de absorbtie a acestuia la nivelul intestinului sau datorita unei deficiente nutritionale. 


    Simptomatologia anemiei apare la nivelul sistemul digestiv prin: anorexie, tulburari gastro-intestinale si indirect prin crestere nesatisfacatoare.

   Lipsa de acid folic are efecte asupra creierului. Aceasta lipsa poate da instabilitate emotionala, problemele de concentrare care apar si la lipsa de fier, o introvertire accentuata, lipsa de incredere in sine, proasta dispozitie sau insomnie. Cu cat cantitatea de acid folic este mai mica cu atat memoria este mai slabita. 

  Acidul folic se regaseste in legume verzi, porumb, morcov, caise, banane, portocale, migdale sau branzeturi fermentate. Persoanele care consuma mult alcool pierd o cantitate mare de acid folic.





    Anemia prin deficienta de vitamina B12 

     Aceasta forma este foarte rara si apare pe fondul unei malabsorbtii intestinale sau in caz diaree cronica. Lipsa vitaminei B12 poate duce la     iritare, deprimare, suparari dese si aparent fara motiv, oboseala, neatentie, probleme de memorie si, uneori la depresii grave, provocand probleme neurologice. 

     Vitamina B12 se absoarbe doar in prezenta calciului. 


     Se gaseste in ficat, produse lactate fructe de mare.



  Tratarea naturala a anemiilor

   Tratamentul acestor anemii poate fi facut medicamentos dar si prin introducerea unor alimente care contin aceste substante care lipsesc si ceaiuri. 

  Sub forma de capsule in farmacii se gasesc o gama variata de suplimente care contin fier, acid folic si vitamina B12 alaturi de cateva elemente care le ajuta la fixarea lor in organism cum ar fi vitamina C. 

  O atentie deosebita trebuie sa dam interactiunii fierului cu suplimentele care contin calciu, acestea doua excluzandu-se reciproc. 

  Suplimentele cu fier pot fi sub forma de orotat, sulfat (mai usor de absorbit) si fumaratul de fier care se gaseste in mai putine suplimente dar, cu care eu si copii mei ne-am simtit cel mai bine. Atentie totusi la cantitatea de fier administrat; exista studii care arata ca prea mult fier alopat mai mult strica decat sa faca bine.

    Produsele apicole sunt foarte bune in anemie. 

  Mierea de mana care este mai inchisa la culoare contine mai mult fier decat celelalte sortimente. Se poate consuma in lapte timp de o luna sau pana cand se observa o ameliorare a simptomelor. Mierea mareste, in timp relativ scurt, continutul de hemoglobina din sange. O data cu marirea acesteia se observa ca dispar ametelile si oboseala, iar persoanei respective i s-a imbunatatit somnul, aspectul fizic si increderea in sine. Acelasi efect il are si polenul. Se ia cate o lingurita timp de o luna in fiecare trimestru al anului.





            Alimente indicate in caz de anemie

   Dintre alimentele indicate in cazul anemiilor prezentam: ficat de vita, carne rosie si organe in special, galbenus de ou, paine integrala, cereale, spanac, varza, hrean, sfecla rosie, morcovi, pere, struguri (acestia contin potasiu, fier, calciu si multe vitamine B, dar atentie la taninul continut care poate bloca fixarea fierului), cirese, pepene, masline, nuci.



   O cantitate importanta de fier usor asimilabil se gaseste in stridii, scoici. Salatele verzi imbogatite cu frunze de spanac, patrunjel si zeama de lamaie in loc de otet ajuta si ele, dar intr-o masura mai mica decat fructele de mare. 



   Semintele de ovaz si secara adaugate in laptele cu cereale de dimineata ajuta si ele. Sunt folositoare si infuziile din urzica, catina, coada calului, cate 3 cani pe zi.

   Dintre vitaminele recomandate, in afara de fier, B9 si B12, amintim: vitamina E, care ajuta la evitarea distrugerii globulelor rosii, zincul si mai ales vitamina C, care are un efect important de fixare a fierului.

     Unele simptome ale acestor carente pot fi ameliorate si prin aromaterapie. Astfel, uleiurile de busuioc, lavanda si rozmarin stimuleaza activitatea cerebrala. Cu efecte stimulative se pot folosi uleiurile de eucalipt, menta, piper negru.



     Aceste uleiuri pot fi folosite sub forma de bai sau prin inhalare. In acest sens, eu am agatat langa biroul baiatului un odorizant de masina pe care am picurat cateva picaturi de ulei de iasomie si lavanda pentru o mai buna concentrare.



     Un rol deosebit in tratarea anemiei il au si tincturile: de papadie, ienupar, coada calului.



       Anemia este o boala ascunsa si, in acelasi timp periculoasa tocmai prin acest fapt, ca slabeste organismul din interior. Trebuie sa fim atenti la copii nostri si sa avem grija sa le oferim o masa cat mai variata pentru a avea parte de toti nutrientii necesari. Este o boala care, in stare incipienta se poate trata foarte usor, doar cu o alimentatie adecvata.