Febra la copii, tratamente naturiste


        A venit iarna si odata cu ea si uracioasele raceli si alte infectii ale sistemului respirator. Cel mai de temut simptom ale acestor infectii este temuta febra. Aceasta reprezinta reactia organismului la intrarea bacteriilor si virusurilor in organism. Este simptomul de care se tem toate mamicile de copii mai mici.



   Valorile normale ale temperaturii corpului oscileaza intre 36,6-37,4 la masurarea rectala si 36,6-36,6 (37,2) la masurarea axiala.

   Activitatile fizice, plansul copilului, dar si luarea mesei pot ridica putin temperatura corpului. 

   Se considera febra o temperatura a corpului care depaseste 38 de grade.
   Subfebrilitatea este temperatura corpului cuprinsa intre 37,6 si 38 de grade. Ea este cea care ne avertizeaza asupra aparitiei unui proces inflamator in organism. Daca este observata la timp, prin metode naturale, traditionale putem preveni declansarea febrei propriu-zise.

    Cum se masoara temperatura la copii

    La sugari masurarea temperaturii se va face rectal. Termometrul va fi uns cu un unguent natural, din plante, sau chiar cu putin ulei. Copilul va fi pozitionat fie pe o parte, fie pe spate cu piciorusele in sus, ca la pozitia de schimbat scutecul, avandu-se grija ca piciorusele sa fie tinute ferm ca sa nu se miste. Termometrul se tine maxim 2 minute cand folosim unul clasic sau pana la anuntul sonor cand folosim unul  electronic.

   La copii mai mari temperatura se poate lua axial sau sublingual. 
Termometrul se va tine maxim 10 minute la cel clasic si pana la semnalul sonor la cel electronic.

     Simptome febra

   Simptomele febrei sunt destul de subtile. Respiratia se modifica devenind sacadata si mai rapida, pulsul se accelereaza (creste), copilul devine agitat si are ochii mai stralucitori (mai luciosi) si mai mari decat de obicei.



      Febra mare, ce facem?

  In general sugarii trec foarte repede de la o temperatura normala la una de peste 39 de grade. Valoarea febrei variaza de la boala la boala si de la copil la copil. Unii copii vor face imediat 39-40 de grade in timp ce altii nu vor depasi 38,5 chiar si la o raceala mai grava. Asadar gravitatea bolii nu se apreciaza in functie de valoarea febrei. 

  Cel mai bine este ca in caz de raceala cu febra sa fie anuntat medicul de familie sau pediatrul si, pana la sosirea lui sau a medicamentelor prescrise, sa se incerce mentinerea unei valori cat mai scazute a febrei.



      Tratamente in caz de febra

  La copii mari si adulti uneori o cana de ceai cu miere, lamaie, putina scortisoara si un antitermic poate fi de ajuns. Se pot pune cateva picaturi de tinctura de propolis. Ceaiul poate fi de musetel (care dezinfecteaza, cu efect antiinflamator), de tei (care fluidifica secretiile nazale), menta (care desfunda nasul), levantica (care se poate utiliza ca ceai, ca ulei esential in inhalatii sau masaj sau sub forma de otet de levantica la frectionarea corpului), ceai de soc sau ceai de trei frati patati (care contine acid salicilic ca si aspirina obisnuita).  

  Se pot face frectii  ale intregului corp sau, daca copilului nu ii place (ca in cazul copiilor mei), daca doarme si nu vreti sa-l treziti se pot tampona fruntea, mainile si picioarele cu otet de levantica sau de mere. Otetul va fi diluat cu apa, iar daca stiti ca nu are reactie la aspirina puteti adauga o jumatate de aspirina sfaramata in solutie. 

   Siropul de ceapa este si el benefic in scaderea temperaturii copilului. Se ia o ceapa intreaga, se taie in doua si se fierbe pana scade lichidul la jumatate. Se adauga in ceai sau se bea simplu. Siropul de lamaie cu miere este un tratament eficace. Modul de preparare l-am prezentat intr-o postare anterioara. 

  Nu se recomanda laptele cald daca cel mic are febra deoarece are un compus (cazeina cred ca se numeste) care ridica temperatura. Ca si antitermice se pot folosi o gama larga de medicamente incepand de la aspirina si continuand cu paracetamol sub diverse forme si siropuri pe baza de ibuprofen.

  La sugari se recomanda ceaiurile de musetel, tei, indulcite sau nu cu miere (pot aparea reactii alergice la sugari). Siropul de lamaie si cel de ceapa se pot folosi si ele la copiii mici dar mai diluate. 

  Sunt recomandate tamponarile fruntii, mainilor si picioarelor cu otet de mere sau levantica dar mai diluate pentru a nu irita pielea copilului. Daca aceste metode nu dau rezultate se pot utiliza supozitoarele cu paracetamol, algocalmin, siropurile pe baza de ibuprofen, toate conform indicatiilor produsului sau medicului.


    Alimentatia copilului febril

   In caz de raceala si febra, pofta de mancare a copilului poate scadea. Nu trebuie  sa-l fortati sa manance. Se are in vedere hidratarea cat mai buna a copilului. Hidratarea se face cu cat mai multe ceaiuri, compoturi facute in casa si suc de fructe proaspete. Se vor servi supe de legume cu carne de pui sau de vita, iar daca copilul isi revine si poate manca i se pot da pireuri, branza de vaci, fructe. In caz de varsaturi se va adauga in ceai putina sare sau se vor administra medicamente care rehidrateaza organismul.

    Reguli de ingrijire a copilului febril

-In primul rand temperatura camerei nu trebuie sa fie mai mare de 22 de grade dar nici nu trebuie sa existe variatii mari de temperatura. 

-Copilul va fi schimbat de fiecare data cand transpira .


-Asternutul va fi si el schimbat ori de cate ori este nevoie;


-Camera va fi aerisita cat mai des;

-Se va lasa soarele sa intre in camera, avand grija totusi sa nu-i bata direct in fata;

-Se va asigura umiditatea camerei. Daca nu aveti un umidificator se poate pune o tavita cu apa  pe calorifer;

-Copilul va fi spalat de fiecare data cand vomita;

-Se poate folosi un aparat  cu sare de purificat aerul. Eu pun in fata lui o sticluta de ulei esential de menta, de musetel, de busuioc sau de levantica si o las pana ce aroma se simte bine in camera fara a fi prea puternica. Repet acest procedeu de cateva ori pe zi;

-Daca vremea permite (este insorit, nu bate vantul si nu este foarte frig) copilul poate fi scos afara sau daca este foarte mic se va imbraca cu hainele de afara si se va scoate in balcon, avand grija sa nu stea in curent;

-Copilul va fi imbracat cat mai usor pentru a se evita supraincalzirea.